Intermot: Sym na třech kolech

Na vzrůstající tendenci značky Sym jsme si v posledních letech už zvykli, nyní ale přišla taiwanská značka s něčím, co nám vyrazilo dech. Ano, je to sice zatím pouze koncept, ale tahle tříkolka by mohla být zatraceně zajímavá.

Stroj kombinuje vlastnosti malého auta a tříkolového skútru. Nemá sice uzavřenou kabinu, ale koncepce má dobrou ochranu proti nepřízni počasí a zároveň zajišťuje bezpečnost posádky. Díky otevřené konstrukci a využití lehkých materiálů navíc skútr zachovává slušnou hmotnost.

Stroj pojme dva cestující sedící za sebou. Neřídí se klasickými řídítky, ale něčím mezi volantem a řídítky. Vzadu najdeme klasickou kyvnou vidlici s variátorem, kterou známe ze skútrů. Vepředu je pak systém dvojitých A ramen, ten pravděpodobně ještě čeká na další vývoj.

Designově je stroj velice povedený, používá zajímavá řešení i materiály, jezdec má například v kabině k dispozici velký displej, na kterém najde všechny důležité informace. Nový Sym pravděpodobně zůstane ještě nějaký pátek konceptem, ukazuje ale že i tudy může vést cesta k městské mobilitě.

Autor: Matěj Oliva, Foto: Jan Altner