Světový rekord – 24 hodin na elektřinu

Právě v těchto chvílích se na velodromu ve Strašnicích za tichého bzučení prohání elektrický skútr značky Akumoto, a bude zde kroužit ještě dalších 24 hodin. Značka AKUMOTO ve spolupráci se skupinou ČEZ se totiž rozhodla stanovit světový rekordu v ujeté vzdálenosti za 24 hodin na elektrickém skútru.

Na slavnostním zahájení se představil elektrický skútr Akumoto 600 s lithiovou baterií a maximálním příkonem 3 kW. Ten při velmi příznivé hmotnosti skútru kolem 80 kilogramů dovoluje dosáhnout maximální rychlost 55 km/h, tedy zhruba srovnatelnou z padesátkovým benzínovým skútrem. Obrovskou výhodou ovšem jsou nesrovnatelně nižší provozní náklady. Za cenu 5 kč na 100 kilometrů se opravdu asi nikde jinde nesvezete! „Tento stroj používá nejmodernější technologii a kvalitní lithiové akumulátory, proto věříme, že se nám světový rekord povede stanovit,“ vysvětluje Jiří Drahovzal, obchodní manažer značky AKUMOTO.

Jako první za řídítka usedl freestylový jezdec Petr Kuchař a dal si symbolických pět kol po mokrém povrchu velodromu. Pak již byl odstartován samotný pous o rekord a první pilot začal kroužit po klopeném velodromu. Jezdci se budou střídat po zhruba hodinových intervalech, kdy také vždy proběhne výměna baterie zasunuté pod sedlem za čerstvě nabitou. Maximální dojezd skútru je jinak celých 120 km, doba nabíjení pak zhruba 2-6 hodin. JIž nyní je ale možné začít využívat prvních ze sítě veřejných dobíjecích stanic. Do roku 2013 společnost ČEZ plánuje instalaci celkem 200 stanic, které vybudují u svých infrastrukturních partnerů. Těmi jsou například TESCO, McDonald’s Kaufland, TNT, ECE – Arkády a také města a obce. ČEZ bude instalovat stanice pro normální i rychlé dobíjení.

Rekordu konaného v rámci Evropského týdne mobility se můžete zúčastnit i vy! Skupina ČEZ pro vás připravila soutěž, ve které si můžete tipnout, kolik ujede skútr za 24 hodin kilometrů. Svoje tipy můžete posílat přes elektronický formulář do půlnoci 19. září. Výherce se může těšit na zajímavou cenu – v případě správné zodpovězení soutěžení otázky na Vás čeká zapůjčení elektroskútru na celý víkend! Viz přihláška a pravidla soutěže.


Autor: FilipT